Zgodovina maskiranja in uporabe kostumov

Uporaba maske obstaja približno tako dolgo kot človeštvo. Moški so se že v kameni dobi maskirali, ko so odšli na lov. Ohranjene najdbe kažejo, da so že 3000 let pred našim štetjem obraze zakrivali z obraznimi maskami, s čimer naj bi se zakrili pred božanstvi in njihovimi nadnaravnimi močmi. Kasnejši čas prinaša najdbe mrliških mask in mask z živalskimi glavami ter človeškim telesom. Že pred nastankom starogrške kulture so znane obredne maske, ki so jih nosili pri bogoslužnih opravilih in so bile grotesknega videza. Pri mističnih obredih so si svečeniki nadeli maske boginj. V razne živalske maske so se šemili spremljevalci in sužnji bogov. Tako so bili Pozejdonovi sužnji maskirani v bike, Demetrine svečenice so imele konjske glave, spremljevalke Aretmide pa so bile oblečene v medvedke.

Izumrle civilizacije in maskiranje

S prihodom Rimljanov se je začela romanizacija starega prebivalstva. Romski vojaki so v kraje prinašali novitete in svoja praznovanja. Iz tega časa so našli maske iz žgane gline, ki so predstavljale satira ali favna (ima človeški obraz, iz ust mu visi dolg jezik, na glavi pa ima kozja ušesa in dva rogova), tele in celo prašiča.

Maskiranje je skupno Gotom, Germanom ter cerkveni duhovščini

Tudi germanskim ljudstvom iz 4. In 5. stoletja, ki so pospešila propad rimskega imperija maskiranje ni bilo neznano, v tem času so imeli določene kazni za za ljudi, ki so z zamaskirano glavo povzročili nasilje nad človekom.
Goti so se šemili v obrnjene živalske kože in na glavi imeli poveznjene antropomorfne maske.
V poganstvu se je človek z masko obračal k bogovom, božanstvu. S krščanstvom je maska izgubila svoj pomen, saj se je bog približal podobi človeka. Poznali so celo cerkvene prepovedi maskiranja – prepovedovali so predvsem živalske maske. Kljub prepovedim se je duhovščina maskirala v času velike noči in božiča.
V Italiji so se na pobudo vladarjev in patricijev izoblikovali karnevali in karnevalske družbe. Med zgodovinskimi maskami tistega časa pa so najbolj znane beneške maske, ki jih lahko najdete tudi v naši spletni trgovini.

beneške-maske